Mångfald 2

Mångfald -- det är då ett konstigt begrepp. / Den är konstifik, ja alldeles knäpp. / Farlig är den, slå den med en käpp! / man har skäl att hänga läpp / när den kryllar överallt. Nej, släpp / den långt bort till en öde stäpp! / Där är tyst, man hör inte ett knäpp, / man slipper där mångfaldens skräpp, / som ger en på näsan en knäpp. / Dock hörs en liten klockas kläpp / som lätt tickar några snäpp, / låter som lite krusigt kräpp.

Du får inte släpphänt släppa taget / om enfaldens lurigt enkla propaganda / som basunerar ut det perfekta förslaget, / som förbjuder dig att någonsin blanda. / Nej, greppa hårt enfald av värsta slaget! / Ingen ska glömma vad som hände i Ruanda! / Trump trumpetar och vissa skrattar betaget. / Vinner han --- var kommer vi då att landa? / Om det blodiga bytet står det sista slaget. / Då är alla gates stängda på Arlanda. / Bedragarna gjorde sista mästardraget. / I maskineriet de kunde rikligt sanda. / Det jobbades rätt hårt i regeringslaget, / men kompromisser var dömda att stranda. / Alltför sent kom det sista lagförslaget. / Varning: gå ej förförarna till handa! / Säg nej till det rasistiska fördraget. / Var ej trög som en kinesisk panda!

Mitt motto är Mångfald; se bara på alla mina texter/böcker (jag har en tidigare text om Mångfald också). Försök räkna världens nationer/territorier/regioner! Det är mångfald det. Hur många språk finns det? Minst 5000, tillnärmelsevis exakta siffror finns icke. Se på naturens fantastiska artrikedom! Slösande mångfald! Kanske det existerar några vaga mängduppgifter, men de är så oprecisa att de är meningslösa gissningar. F.ö. återstår många varelser och växter att upptäcka. Nu får det räcka; alla kan hitta massor med fler självklara exempel på mångfaldens betydelse för existensen överhuvud taget. Alla borde vid det här laget förstå att mångfald är grunden för allt liv. Ofattbart att alla icke tycks ha begripit detta superenkla faktum.

Någon säger/tänker: ”Jag fattar precis. Tjata inte, du ska inte tala om för mig hur jag ska tycka och tänka.” Javisst, tanken är fri, men frågan är om det talade och/eller det skrivna ordet alltid är det. Klara fakta är dumt att förneka. Däremot bedömer, dömer och fördömer vi utifrån olika ståndpunkter, eftersom alla människor har en massa skilda värderingar i bagaget. Då träder en rad andra faktorer in i bilden: den enskildes erfarenheter, bra eller dåliga upplevelser, kynne, sinnesstämning...(you name it). Känslor är alltid en viktig komponent som ej sällan övertrumfar förnuftet och kan avgöra viktiga beslut.

Naturligtvis är en omåttlig mångfald svår att hantera. Valfriheten prisas i överflödssamhället, men det blir många gånger svårt att välja, särskilt om man är jäktad och då blir det ofta på måfå eller bara på ”känslan”. Och när flyktingströmmar plötsligt ökar uppstår problem. Det är då som viljan och förmågan att hjälpa sätts på prov. Krav på att tillgodose mänskliga rättigheter fanns på svenska politikers läppar, men när det kom till kritan, dvs. vid en kris i flyktingmottagandet, tystnade de orden. Kännbara åtstramningar vidtogs, vår välfärd fick ej äventyras. EU – vi är ju med! – aviserar fler inskränkningar.

23/10 var det fullsatt på Biblioteket i Kulturhuset i Skövde. Ämnet var Syrien som behandlades rasande skickligt av Vladislav Savic, tidigare utrikeskorrespondent vid SR. I denna faktaspäckade föreläsning fick vi veta hur oerhört komplicerat och skiftande läget är i Mellanöstern med en lång rad länder, regioner och grupperingar inblandade. Korta historiska tillbakablickar visade otäcka mönster liknande dagens farliga realpolitik, som utgör ett större hot än någonsin: spridning och upptrappning av heta konflikter.

Mångfald är både bra och dåligt, och man får ej glömma kvalitetsaspekten; bäst är det naturligtvis när såväl kvantitet och kvalitet förenas med måtta. Det finns alltid gränser för det godtagbara: För mycket skämmer allt, heter det. Jag återkommer här flyktigt (!) till hur mångfacetterat Sverige blivit under de senaste säg 50 åren. Flyktingströmmarna i världen saknar nu motstycke i modern tid, i varje fall sedan andra världskriget: omkring 65 miljoner människor är på flykt! Eftersom jag inte kan en massa fakta går jag inte närmare in på eländet som rapporteras. Men experter som V Savic krävs sannerligen för att allmänheten ska få ett hum om sammanhangen i det cyniska spelet, där inga hänsyn tas till människoliv.

Trots problem och åtföljande begränsningar måste man se positiva drag i ”Mångfaldssverige”. En hel del som får asyl är välutbildade som efter svenskstudier m.m. ju blir en tillgång för Sverige. Det är välkänt hur energiskt flyktingbarn jobbar i svenska skolor – de vet att goda kunskaper är ett måste. Det ger också hopp för vårt land. Vi ser dagligen exempel på framgångsrika unga med utländsk bakgrund. De har haft tur som lyckats fly under vedervärdiga förhållanden, och de har ofta tagit skada. Nu gör de sitt yttersta för att slippa ett hopplöst utanförskap, som vissa tyvärr ändå drabbas av.

Somliga ”ursvenskar” tycks ha dålig koll på historien, när de är mycket misstänksamma mot ”främmande element”. Man borde veta att många utlänningar kommit hit förr och berikat vårt land med nya idéer och kulturinslag. Har man glömt hur många som emigrerade från Sverige då fattigdom rådde här? Var finns medkänslan hos rasisterna? Dessa är fortfarande en minoritet, men sorgligt nog växer antalet svenskar som ogillar invandrare.

Mina texter är sannerligen många. / I rimmen söker jag humorn fånga. / En del är fåniga, kanhända vrånga. / Kul att några ändå blir stronga. / Med ord kan vi varandra stånga. / Jag tutar som loket för full ånga, / så det i pannan börjar tjonga! / Det går på räls fast spåren är trånga. / Mitt lok når ända till Mörbylånga! / Där lutas fisk som kallas långa.

Minnesgoda mångsysslare måste minnas mycket. Minnesmästare med monsterminnen mäktar maximalt multiplicera makalösa megatal. -- Motorstopp: Mullige mansgrisen Micke (Mikael) mekar mödosamt med moppen men misslyckas med monteringen...

På förekommen anledning Vem har hört talas om skråpukar? Inte? En skråpuk är en anskrämlig ansiktsmask eller en skräckinjagande person, ett monster. Så hur kan man kalla alla ungdomar med skräckmasker för clowner? Pajaser är till för att roa småbarn och vuxna med barnasinnet kvar, men deras masker (?) är roliga med soliga vitmålade leenden. Ni i media: Använd de rätta orden, chikanera inte de snälla clownerna/pajaserna/narrarna! Det finns så många ord och synonymer för rätt tillfälle.

Sture Alfredsons hemsida