Utmaningar
Vem ser var dag som en riktig utmaning? / Det gör jag! / Vem har jämt om nya problem en föraning? / Det har jag! / Vem är nu rädd för fientlig spaning? / Det är jag! / Vem erfar i världen en stor omdaning? / Det gör jag! / "Håll käft!" Följer du denna uppmaning? / Det gör inte jag! / Ajaj! Se upp! Djungeltelegrafen går. / Det är nog dags för dig att byta spår. / Över andras tankar ju ingen rår. / Utmana dem ej! Annars du sota får. / Själen likt kroppen kan få djupa sår. / Då händer att du fäller en bitter tår. / Tänk om du blir buren bort på bår! / Visst, men hoppas det dröjer ännu ett par år.
Vad är nu detta för konstigt verssmide? Lite annorlunda än vanligt är det väl. Det påminner lite om en inre dialog. Mitt uppstudsiga alter ego (orimmat, ej kursiverat) är en sorts enveten refräng, där alltså mitt andra jag kämpar på mot alla odds. Så är det faktiskt med många av oss (jag känner till en hel del) som ständigt möts av utmaningar av varierande slag och dignitet. Att då ståndaktigt stå emot och hålla stånd mot kastvindarna så att man inte dråsar omkull, är inte så lätt. Jag vill inte kalla mig heroisk, men mitt ihärdiga och hårdnackade motstånd mot livets absurditeter och oförklarliga motgångar, vore ändå värt en guldstjärna i himlen, tycker jag. Uppriktigt sagt är det bara ett pyttelitet antal människor i detta jordelivet som bryr sig om vad jag tycker eller tror mig veta.
När du i stormen håller på att bryta samman, / tänk dig då en fest fylld av gamman! / Du har gnistan kvar och den rätta flamman! / Ovädret drar bort och solen skiner, / som ger dig ny kraft plus D-vitaminer! / Att avundens pisksnärt över dig viner / rör dig därpå knappast i ryggen. / Den är dum och bara en stygg en / som sticker bitskt som myggen / som irriterar med sin inande sång. / Störd på natten jag väcks gång på gång. / Natten känns som en dålig följetong, / seg och tradig, outhärdligt lång.
Var det ett "gott råd", det där att inbilla sig att man är på fest, just när man har det som värst!? Vem förmår vara ofattbart stark och föreställa sig något roligt, just när man håller på att dras ner i smeten! Att uppmanas tänka positivt mitt i eländet känns faktiskt som ett hån. Men du har inte gett upp riktigt än, du har en gnutta "go" kvar. Och glöm aldrig: Efter regn kommer solsken! Och du tål nya rapp, var så säker! Är du/jag inte något av en självplågare som paradoxalt söker utmaningar? Av hat-kärlek liksom? Nu får det vara nog med prat kring den jobbiga mentala biten, där psyket åker berg- och dalbana! Jag tror i alla fall många känner igen sig: igenkänningsfaktorn torde vara hög, trots det här lite abstrakta resonemanget.
UTMANINGEN var en mäktig kulturmanifestation under Jubileumsåret 2001, då Skövde firade 600 år. (Fast det var först meningen att den skulle sammanfalla med millennieskiftet -- jämna årtal skulle det helst vara: numerologisk talmystik?) En lång rad föreläsningar och paneldebatter anordnades av kommunen med Erling Öhrnell i spetsen som skicklig samordnare: konstnär, bildlärare och tidigare kollega på Västerhöjdsgymnasiet. En fin arrangörsprestation!
Och vilka föreläsare sedan! Jag tyckte alla var bra, inte bara kändisarna som Gert Wingård, Jan Myrdal osv. som jag alla refererade. Min självpåtagna roll var dokumenterarens: så gott som alla framträdanden sammanfattades i välskrivna resuméer -- helt och hållet av eget kulturintresse och vetgirighet. Erling fick givetvis min dokumentation (om denna annars uppskattades vet jag inte). Märk att jag var pensionär sedan flera år tillbaka, det var då jag började gå på en mängd fina populärvetenskapliga föreläsningar på Högskolan -- naturligtvis alltid med läsvärda sammanfattningar som följd. En del av dessa pappersutskrifter skriver jag då och då av som filer, så att de kan läggas ut på min hemsida sture-alfredson.se (liksom de som ingick i projektet UTMANINGEN. Se under Prosa på hemsidan).
Jag vill i sammanhanget även nämna att jag under ett par år före min pensionering utförde ett alltmer omfattande projekt, nämligen SPRÅKDATA, en undersökning av Internets användbarhet i skolundervisningen -- f.ö. en bra förövning till min författarverksamhet som initierades, när jag fick idén till mer självständigt skrivande: dikter och prosa (bl.a. uppsatser som kom att ingå i min sedan rosade bok Tankespår och tänkesätt Tankar i tiden. -- Allt det här vill jag nämna som exempel på lyckade utmaningar. (Till på köpet rönte jag uppskattning för SPRÅKDATA av rektor Leif Jarlén i form av en lunch på Billingehus.)
Vad gäller events är Skövde rätt framåt. / Jag tänker nu på kulturarrangemang. / Här kan du höra mången toppenlåt. / Plötsligt sticker nån Skövdebo ut - Pang! / Men folk på gatan, älskar de kultur? / Tyvärr, av erfarenhet måste jag tvivla. / För när det blir tal om litteratur / -- då är jag allt nära att förtvivla! / De läser aldrig en bok, inga nån köper. / Vad är nu detta för kulturklimat? / De bara som skållade råttor löper, / för nu pågår jakten på julmat. / Då skyggar man för tanken på andlig spis. / Man slår åter köprekord till varje pris! / På bordet tronar sen delar av en gris. Lustigt blir det på alla vis! -- God Jul! önskas även de som färdas på hjul. (Man skippar väl springet i ekorrhjulet för ett litet tag.)