Beställning

För att beställa en eller flera böcker, ring Sture Alfredson på telefon 0500-48 01 66 eller skicka ett email till sture1933@comhem.se. Ange följande i mailet:

Leverans inom Skövde är gratis. Vid leverans utanför Skövde tillkommer porto. Betalning görs i efterskott till bankkonto.

Istället för att skicka ett email kan du fylla i formuläret nedan och klicka på Skicka.


exemplar av Rimmat och orimmat – Rimligt och orimligt
exemplar av Tankespår och tänkesätt: Texter i tiden
exemplar av Miniporträtt och poesiflöden
Namn
Gatuaddress
Postadress
Telefonnummer

Ett bättre bud kan ingen ge:
Betala för två men få alla tre!
En utmärkt idé som du kan se.

Detta är fyndet du väntat på:
Ta alla tre men betala för två!
Läs och begrunda, le då och då.

Även för två ges bra rabatt:
150:- är priset jag satt.

Med andra ord: Tre valfria böcker kostar endast 200:- och två valfria böcker endast 150:-.


Rimmat och orimmat – Rimligt och orimligt

245 sidor
Pris: 100 kr

Baksidestext

En av de texter jag uppskattar mest i Rimmat och orimmat – Rimligt och orimligt är den om författarens alter ego, den stenrike stenhuggaren Sten-Sture Stenson. Spontant tänker jag dels på superstudenten Sten Stensson Stéen, spelad av Nils Poppe i flera filmer, dels på de forna riksföreståndarna Sten Sture d.ä. och Sten Sture d.y.

Det är inga dumma tankar, inser jag när jag funderat lite. Sture Alfredsons texter kan vara både mer lekfulla, som Nils Poppe var, och mer allvarliga, som man kan anta att de båda riksföreståndarna var.

Ett exempel på mer lekfulla formuleringar är dessa i texten ”Skrönat och utrönat”: ”Jag gillar inte fjäsk, / inte heller söt läsk. / Hellre då mat som är besk. / Något som äcklar mig är mäsk. / Andra må gilla rökt sidfläsk. / Nu har jag fastnat i mitt gamla ’rimträsk’.”

Ett exempel på mer allvarliga formuleringar är dessa i texten ”Förhållningssätt”: ”Det talas så vackert om valfrihet. Tyvärr är den väldigt ofta illusorisk – det saknas m.a.o verkliga alternativ: Du får ta vad som bjuds. Ungefär samma påtvingade förhållningssätt gäller även i större sammanhang: Den lilla människan kan ingenting göra. Individen behöver dock inte helt och hållet falla offer för handlingsförlamning, ty även små insatser har någon betydelse.”

Sture Alfredson är pensionerad språklärare. Under de senaste åren har han skrivit en rad korta svenska texter. Rimmat och orimmat – Rimligt och orimligt är hans första utgivna bok.


Tankespår och tänkesätt: Texter i tiden

301 sidor
Pris: 100 kr

Baksidestext

Man måste imponeras av hur många olika områden Sture Alfredson har gedigna kunskaper och insikter om. Och inte bara det: han lyckas också omvandla sina kunskaper och insikter till intressanta och angelägna texter.

Sture Alfredson står till åtminstone 100 % på den lilla människans, det utsatta människans sida. Det finns många exempel i Tankespår och tänkesätt på det; jag får här bara plats med ett exempel från texten ”Tankar kring rasism”:

”Även invandrare med erhållet svenskt medborgarskap och deras barn får lätt en stämpel som andra klassens medborgare – rentav på grund av osvenska namn och främmande utseende. Det är skamligt att se på sina medmänniskor på det sättet. Det värsta är att fler än man tror i lönndom hyser dylika åsikter och aversioner, till och med i vårt ’liberala’ land. Visst fördömde väl de flesta den gräsliga apartheidpolitiken i Sydafrika, men se upp! Det finns en grogrund för människoförakt i många länder. Bl.a. de vidgade klassklyftorna visar det, det tilltagande förtrycket av fattiga, föraktet för sjuka och svaga visar det. Nedrustningen av det sociala skyddsnätet och nedskärningar i vården visar det helt klart. Samhällsklimatet har hårdnat betydligt.”

En annan orsak att läsa Sture Alfredsons texter (åtminstone om man är språknörd) är kvalitén på språket. Det är t.ex. mycket sällan författare använder semikolon så ofta, så korrekt och så välmotiverat. Åtminstone om det gäller författare som verkat de senaste decennierna.

Sture Alfredson är en modern Michel de Montaigne (essäns skapare). Läs honom!


Miniporträtt och poesiflöden

199 sidor
Pris: 100 kr

Baksidestext

Miniporträtt och poesiflöden skulle kanske kunna sägas höra till den klassiska men numera rätt okända genren silva (ordagrant ”skog”, överfört bl.a. ”råmaterial” och ”byggstenar”), där olika slags texter med olika slags innehåll kunde ingå.

Där finns humoristisk prosa som ”Amanda” och ”Felix”. Det första stycket i den senare texten lyder:

”Felix är en hyvens kille, det vill jag bara säga. Och en lyckans ost är han också, det tycker han själv. Apropå de orden så gillar han verkligen god ost. Men på tal om ord: osteria har egentligen inget med ost att göra (som Felix tror och många med honom). Det ordet kommer från italienskan och betyder värdshus.”

Där finns allvarligare lyrik som ”Märkligt möte” och ”Växlingar”. Den första strofen i den senare dikten lyder:

Svart himmel, full av hot,
växande mörker runt om.
Glödande dunkel inom mig.
Ett slags litet, stadigt ljus
börjar brinna klart i mig.

Där finns också mycket annat som bristen på utrymme hindrar mig att ta upp här.

Miniporträtt och poesiflöden är en innehållsdiger och tänkvärd bok. Läs den!

Sture Alfredsons hemsida