Näthat

Jag är inte alls en sån som hatar Nätet. / Det vore dumt och alldeles förmätet / att spola allt vetande som ej får bli förgätet. / Ett kunskapens äpple som aldrig blir riktigt uppätet.

Men för fisken i sjön är nätet en farlig fälla. / Fastnar den där, är det lätt att sig föreställa / att fiskarna med sin fångst knappast är snälla / när fisken i mängder ombord syns välla.

Supersegt är nätet som spindeln spinner. / Flugan som där fångas komma loss ej hinner. / Kraftlös hon känner att livet försvinner. / "Spindeln i nätet" är pampen som makten vinner.

Hatet Nätet bör man absolut fördöma. / Med falska namn kan kränkare där sig gömma / och sin hätskhet mot andra hutlöst tömma. / Om sådant hat hade jag ej kunnat drömma.

Apropå spindlar: Dem finns det gott om på Nätet, massor med arter, den ena mer skräckinjagande än den andra (mängder med bilder där). Många människor har som bekant fobier av olika slag, t.ex. orm- och spindelskräck. En stor grupp skräckspindlar -- ofta stora och håriga -- är dödskallespindeln, en annan är korsspindeln. Varför de kallas så framgår tydligt av bilder (se Internet); man behöver inte ha spindelfobi för att finna dem osympatiska, även om de vanligen inte anfaller människor. Dock är de med sitt gift farliga för smärre djur. På Nätet finns en video där en jättespindel tar kål på en orm! Läskigt! Den köttätande fågelspindeln (tarantel/la/) finns det också flera arter av. Inte underligt att spindelskräck förekommer.

Tiden har sitt garn runt kring oss spunnit. / Sprungit har jag, men tiden ifatt ej hunnit. / Tiden har mellan fingrarna gäckande runnit . / Platt intet har jag med jäktet vunnit.

Jomenvisst: Tidens omutliga nätverk har jag ohjälpligt trasslat in mig i , kommer aldrig ur det. Om jag inte hunnit ifatt tiden, så har den tvärtom hunnit upp mig. Jag fick till slut betala priset för min stress i form av diverse problem. Dem har jag ältat nog, och därmed basta. Funderingar kring tiden som fenomen har jag ofta återkommit till i dikt och prosa.

Jag kan inte låta bli att spinna lite vidare kring detta gamla germanska grundord som nog ursprungligen betydde draga, spänna. Det sistnämnda är släkt med spinna. Exempel på besläktade ord: spinn/ a, t.ex. Planet gick i spinn. Bilhjulen bara spann i den lösa snön. Vid spinnfiske används spinnredskap, såsom spindel (!) eller spinnare.

Ett annat modent ord är spinndoktor ( av eng. spin doctor). Googlat citat: "Spinndoktor=person som professionellt arbetar med att nå mediauppmärksamhet för politiska och andra idéer.". Det gäller även marknadsföring/mediarådgivning. Vidare vill jag nämna Spider Man (flera filmer), en figur som härrör från en amerikansk serietidning. Till slut: det tyska ordet spinnen har en specialbetydelse i uttrycket "Du spinnst!" ung.= Du är galen!

Allra sist en löslig association från fågelspindlar (ovan) till fåglar : När jag råkar illa ut är jag förstås en olycksfågel. När jag händelsevis kommer på något kul är jag möjligen en spefågel. Är fågelsagor sanna? Det vete fåglarna! Fågel Fenix (grek. purpurfärgad) är en mytisk gestalt i en rad legender; i i en spridd version brinner den upp och återföds ur askan. I det forna Egypten var den en helig fågel. I Wikipedia finns mycket att läsa inkl. bilder. Bl.a. finns en hänvisning till Harry Potter-serien. Slutligen en annan sagofågel, nämligen Fågel Blå i en gammal folksaga.

Många har sett Hitchcocks Fåglarna, en klassisk thriller. / Är inte den för tittaren ett äkta "skräckpiller" ? / Och svenska stumfilmens Maurtz Stiller / hade väl likt Hitchcock egna filmgriller. / De bjöd aldrig på smaklösa "biopastiller".

Sture Alfredsons hemsida