NEW

Of course my advice may be far from new / but better than any you ever knew. / I'll tell you now what to do: / Believe that no one is smarter than you! / This I assure is no ballyhoo. / You will learn that this is true. / When things are looking blue / you put your hat on askrew / saying “I'm the best all through!” / Then people will think so too. / Sceptics will be very few. For you especially I deliver this clue: / Be sure to follow my cue / and be happy as the crew / that to the Moon successfully flew.

Nytt är det faktiskt för min del att rimma så pass mycket med ett enda rim på engelska. Jag avstår från att översätta för då går det knappast att rimma (och rim är en stor del av poängen och för övrigt är ju så många bra på engelska numera). Jag är själv förvånad över att jag fick ihop det så hyfsat när det gäller innehållet också. Sen är det ju klart att inte alla råd är goda om de tillämpas strikt. Har du förresten tänkt på att vi översvämmas av råd, anvisningar, uppmaningar och pekpinnar överallt numera, inte minst på datorskärmen. Självfallet är det omöjligt att följa alla dessa.

Jag kan avslöja att jag fick uppslaget till rubriken NEW! av etiketten på en av de många nya (?) produkter som säljs. Vid närmare påseende/avsmakande är väl inte varan alldeles ny, det är oftast bara en liten förändring av innehållet. Syftet är givetvis att öka försäljningen med ytterligare en variant, fast det redan existerar en mängd sådana. Därav denna mångfald, som lätt går till överdrift. Annars är just begreppet mångfald något jag gillar, när det är fråga om stil och innehåll i det jag skriver (det gäller annat också). Enfald i betydelsen dumhet förknippar jag med de individer, partier och sekter som slår an rasistiska tongångar. Den trista trenden är tyvärr inte heller ny när man ser bakåt i tiden; ”Inget nytt under solen” sägs det mycket riktigt. Länge har man i Sverige trott att vi är i stort sett fria från sådana fördomar, men icke sa Nicke! Även den s.k. vardagsrasismen är vanligare än man kunnat föreställa sig.

Nytt! Nytt! Nytt! Jag älskar nytt! / Vad har inte det för mig betytt? / Den gamla särken har jag slängt och bytt / mot ett nytt härligt plagg prytt / med ett tjusigt märke som man sytt / fast så fint: det var en skytt! / Horoskopet säger att jag är Skytt! / Jag var som helt förbytt! / Kände mig ej mer halt och lytt. / Redan innan dagen ännu grytt / hoppade jag glatt ur sängen. / Nu skulle jag strax ut i svängen! Ej som den tondöve drängen / på den gamla gobelängen / som spelte på den enda strängen / skulle jag nu söka lyckan i de hippa gängen / med den nygamla refrängen: ”Nytt! Nytt! Nytt!

Ja nog behövs förnyelse i såväl smått som stort; det piggar allt upp med något nytt i klädväg någon gång. Eftersom det är valår kan jag inte låta bli att undra över hur folk tänker när (helst innan också) de väljer. Ska man våga sig på att äntligen gå över (parti)gränsen, dvs. rösta annorlunda än man gjort tidigare alla år? Gör man det, krävs nog ganska mycket, kanske till och med lite mod. Motivationen att rösta olika den här gången är förstås missnöje, dels med det ”egna” partiet, dels med den allmänna utvecklingen. I en tid som präglas av förändring, nya krav och svårigheter är det säkerligen huvudbry för varje partiledning att nå balans med rätt (?) strategi. Jag anar att det är en kryssning mellan Skylla och Karybdis. Alltför mycket nymodigheter avskräcker moderata vaneväljare. (Observera att grundbetydelsen av ordet ”moderat” är måttfull. Innebörden konservativ är säkert sekundär.)

Det är inte givet att man är lat / om man klassas som moderat. / Blir man slängd i kalla spat / blir man spak och ej kavat. / Är politiken bara prat ? / Ska man tiga om sitt hat? / Hur i all världen ska vi ha't?

Sture Alfredsons hemsida