Skoj

En skojare är oftast en glad lax. / När han skämtar skrattar man strax. / Gästens slips knipsas flinkt med en sax. / Andra kör med mer oskyldiga skämt. / Då ler man så glatt nästan jämt. / Men elaka tjyvnyp spolar jag bestämt. / I affärer försöker man dumma lura. / De lurade blir då väldigt sura. / I finkan ska man fifflare bura. / Helst dem fälla som en fura. / Att lura av folk pengar är en ful sport. / Plötsligt har ens kontanter myglats bort. / Bedragare ska hållas riktigt kort. / De är människor av en usel sort.

O Robert! Dig sätter man inte på en hylla, dig måste man restlöst hylla! Jag är fortfarande uppfylld av intryck från den enorma Kulturgalan i Skövde Kulturhus 5/11 som jag sett fram emot så länge, alltsedan jag fick en inbjudan! Kan man tänka sig att jag, en vanlig ”okändis”, ingen proffsig kulturpersonlighet, fick vara med! Sådana vimlade det annars av på Galan, alla säkert mycket välförtjänt hyllade. Tro inte att jag på något sätt gripits av jantelagandan - ingalunda; jag gillar att själv strö lite rosor när sådana är på sin plats.

Jag får inte glömma att nämna 8/11 då allmänheten fick ta del av ett jättestort kulturutbud av alla de slag. (Jag kom att tänka på välbesökta alternativmässor jag besökt förr om åren.)

Som kanske någon har märkt gillar jag dubbelmeningar, ord med mer än en betydelse, för då får läsaren/lyssnaren undra ett ögonblick: ”Vad/vem menar den där ordvrängaren (=undertecknad) egentligen?” Nåja, det brukar strax klarna i trögtänkta hjärnor, när mina mer eller mindre logiska förklaringar presenteras. Robert, vilken Robert är det fråga om? Svar: bägge. Robert G naturligtvis i egenskap av Guldnyckelutdelare, som verkligen var på G den kvällen, men absolut också Robert W, trollkarlen vid flygeln som trollband med såväl klassiskt som bländande boogie-woogiespel. Tyvärr saknas här utrymme för lovord till alla andra talare och underhållare.

Inte oväntat gick Guldnyckelpriset – instiftat av Robert – till humorkillar från Lidköping med ”Kass Humor”. Jag gillar för övrigt västgötska (en favorit är JÖNs dikter). Apropå: Skövdesonen Robert är faktiskt född i Katrineholm och jag själv i Nyköping – så vi är faktiskt båda bördiga från Sörmland!

Eftersom jag ofta upplever oväntade sammanträffanden, måste jag nämna att jag för många år sedan råkade träffa på en speciell tävling på Nätet: Uppgiften var: Skriv en slogan om varför du gillar Robert G. Jag är inte mycket för tävlingar, men jag skrev en liten ramsa (som jag tyvärr inte sparat vare sig i minnet eller på papper). Det var snabbt gjort – men jag upptäckte att tävlingstiden gått ut ett par dagar tidigare. OK, jag var för sent ute. Någon dag därefter tittade jag i alla fall på samma webbsida igen. Döm om min förvåning: Jag hade vunnit två biljetter till en fars med Robert förstås! Min fru och jag skrattade mycket på teatern i Göteborg.

Ett annat litet sammanträffande kan nämnas: Under årets tre första månader kom mina tre böcker ut – tripp, trapp, trull. Alla goda ting är tre tänkte jag. Inte nog med att jag snabbt döpte böckerna till ”Böcker med kultur”. (Robert har f.ö. fått en av dem – med de roligaste rimmen.) Det visade sig sedan att 2014 skulle bli ett kulturår, i varje fall blev det en kulturhöst. Jag låg bevisligen rätt i tiden (som jag skrivit så mycket om). Och till på köpet detta: Kulturhuset har fyllt 50 i år med den äran (Kulturgalan), Robert fyller 50 i december (vilket firades i förväg på Galan) – och jag kan personligen fira 50 år i Skövde i år! 3-talet igen! 50 är nog också ett lyckotal.

I storköpet Vi gynnar som ni vet våra kunder på alla vis. / Vi erbjuder här vårt bästa extra extrapris: / För endast 49,99* en superbra produkt, som skräddarsydd! / Du får två dubbelpack fantastiska halkskydd! / Alla ska veta att vi har marknadens bästa varor. / Alla märker det, för hit kommer våra köptrogna kunder i väldiga skaror. *Ord. pris 50:-

Privat Vad hjälper det att böna, be och tigga / när du är pank och vill pengar vigga? / Eller när du lystet försöker din partner trigga / att med hen en blöt afton få ligga?

Förslag Kunde man tillämpa permanent straffskatt på pensionärer så… Varför inte införa skrattskatt, varvid varje hörbart skratt på skrattregistratorn tilldelas 1 poäng. Vore det möjligt att förbättra apparaten så mycket att den kunde registrera ljudlösa leenden också, skulle varje sådant rendera den leende ½ poäng. Eftersom inte alla skrattar eller ler lika mycket, skulle för jämlikhetens skull påförd dylik skatt vara allmänt avdragsgill.

Sture Alfredsons hemsida